Musiikkitalon konsertti­urkujen hankinta­sopimus allekirjoitettiin

Kaija Saariahon lahjoituksesta käynnistynyt hanke konserttiurkujen hankkimiseksi Musiikkitaloon eteni tiistaina 5. kesäkuuta 2018, kun tulevien urkujen hankintasopimus allekirjoitettiin urkuhankkeen esittelytilaisuudessa Musiikkitalon Organo-salissa.

Hankintasopimuksen allekirjoittivat Musiikkitalon säätiön hallituksen puheenjohtaja, apulaispormestari Nasima Razmyar, Kiinteistöosakeyhtiö Mannerheimintie 13a:n hallituksen puheenjohtaja Juha Lemström ja urkujenrakentaja Rieger-Orgelbaun puolesta toimitusjohtaja Wendelin Eberle.

– “Rieger-Orgelbau valikoitu urkujenrakentajaksi sekä suunnitelmallisuutensa että näkemyksellisyytensä vuoksi. Kyseessä on sinfoniaurut, jotka toimivat sinfoniaorkesterin tapaan kokonaisuutena verrattuna yhtä tyyliä edustaviin tyyliurkuihin. Musiikkitalon konserttiurut tulevat olemaan sekä kooltaan että soinniltaan merkittävät”, totesi Sibelius-Akatemian urkumusiikin professori Olli Porthan puheenvuorossaan.

Urkuhankkeen esittelytilaisuudessa julkistettiin myös Ulpu ja Erkki Bäckmannin säätiön Helsingin Musiikkitalon säätiölle kohdistettu 100 000 euron lahjoitus. Ulpu ja Erkki Bäckmannin säätiön tarkoituksena on tukea ja edistää kulttuurin ja yhteiskunnallisten palveluiden kehittämistä – säätiö on antanut esimerkiksi vuosittain avustusta Porvoon kaupungille ikäihmisille tarkoitettujen musiikki- ja taidetapahtumien järjestämistä varten.

– ”Bäckman-säätiön saama palaute on ollut pelkästään positiivista. Näillä pienillä teoilla on ollut suuri vaikutus koulujen oppilaisiin, monille nämä teatterikäynnit ovat olleet heidän elämänsä ensimmäinen käynti,” kertoi säätiön puheenjohtaja Erkki Bäckman. “Tarkoituksenamme on laajentaa toimintaa myös muihin kohteisiin, josta tämä Musiikkitalon säätiölle tehty lahjoitus on yksi esimerkki. Haluamme osaltamme olla tukemassa merkittävää hanketta ja urkumusiikkia,” hän jatkaa.

Ulpu ja Erkki Bäckmanin säätiön lahjoituksen myötä joulukuussa 2017 julkistettu Urut soimaan -varainkeruukampanja ylitti alkuperäisen 200 000 €:n tavoitteensa. Lahjoituskampanjan tuotoilla taataan monipuolisia soivia sisältöjä konserttiuruille. Säätiön tavoitteena on tukea erityisesti pieniä ja uusia toimijoita. Varainkeruukampanja jatkuu edelleen vuoden 2020 loppuun asti.

Historiallista tilaisuutta todistivat rahoittajatahojen edustajista, Urut soimaan -kampanjan lahjoittajista ja urkumusiikin ystävistä koostuvat noin sadan hengen yleisö. Lisäksi tilaisuudessa kuultiin urkumusiikkia Sibelius-Akatemian opiskelijoiden, Olli Saari, Laura Nurkka ja Irina Niskala, esittämänä.

Kuvat © Sakari Röyskö